1. Úvod
  2. /
  3. Spravodajstvo
  4. /
  5. Zo života ZD ECAV
  6. /
  7. Správa zo zasadnutia dištriktuálneho presbyterstva

Správa zo zasadnutia dištriktuálneho presbyterstva

Jesenné zasadnutie dištriktuálneho presbyterstva ZD ECAV na Slovensku (ďalej DP), ktoré sa konalo dňa 2. októbra 2024 v CZ ECAV Dobrá Niva, sa nieslo v slávnostnej atmosfére, kde do funkcie na nové funkčné obdobie bolo uvedených 8 novozvolených presbyterov – Mgr. Ján Ochodnický-zástupca biskupa, Mgr. Monika Psotná- zástupkyňa dozorcu, Mgr. Michaela Ravasz Pogányová, PhD. -predsedníčka VM, Mgr. Jozef Pacek, Mgr. Soňa Pichnarčíková, Mgr. Zuzana Smutná a náhr. presbyteri: Mgr. Hana Peničková a RNDr. Zuzana Ševčovičová a 8 novozvolených sudcov – ThDr. Peter Maca, ThDr. Janka Miháliková, Mgr. Svetlana Dočkalová, JUDr. Igor Kišš, PhD.LL.M, Doc.Ing. Pavol Otepka,PhD., Mgr.Bc. Michal Mišanko, Daniel Poprocký, Mgr. Božena Schniererová.

Rokovanie začalo privítaním br. dozorcu a br. biskupa a bol odsúhlasený doplnený návrh programu.

Po schválení zápisnice z predchádzajúceho zasadnutia prijalo dištriktuálne presbyterstvo správu o plnení uznesení. DP bolo informované o plánovaných vnútro-misijných aktivitách v najbližších týždňoch ako je Festival chrámovej piesne v Nitre, Misijné dni v Piešťanoch a kázňové prípravky. Boli komentované podané žiadosti o dotácie, ktoré majú byť pomocou pri financovaní podujatí v budúcom roku.

Bodom programu bolo aj schválenie žiadosti o finančný príspevok: z Generálnej podporovne pre CZ Drienovo a pre ZD ECAV z EKM na rok 2025. Odsúhlasený bol dodatok k nájomnej zmluve s Ing. Elenou Takáčovou o predĺžení a zvýšení nájmu.

DP na svojom rokovaní uzavrelo dlhoročnú snahu Kálnice oddeliť sa od Beckova a po náročnom procese a hľadaní spoločného riešenia/dohody k 1.1.2025 zriadilo združený CZ Kálnica- Beckov.

Následne prebehla voľba členov HV ZD. Na nasledujúce šesťročné obdobie boli zvolení: Ing. Miloš Sklenka,PhD., Jana Marková, Mgr. Ivan Novomestský, Mgr. Ľubica Janotová.

V bode rôzne presbyteri neschválili žiadosť o finančnú podporu pre N. Adamove a žiadosť T. Blichovej-Bateľovej.

Bol prijatý harmonogram konania dištriktuálnych konventov na roky 2025-2030.

Ďalej bol prerokovaný a schválený vokátor br. biskupa na najbližšie funkčné obdobie 2024-2030. DP odsúhlasilo finančný príspevok pre EMŠ Dr. Filipa Melanchtona – CZ Bratislava Petržalka z FCŠ a odkúpenie 50 ks knihy – Dotyk Slova na reprezentačné účely ZD.

Zasadnutie presbyterstva sa ukončilo modlitbou a požehnaním br. biskupa.

Informácie majú napomôcť otvorenosti a informovanosti v našej cirkvi; o presnom znení prijatých uznesení budú dotknuté COJ a osoby informované úradným postupom.

Foto: https://www.zdecav.sk/galeria-zd/zasadnutie-distriktualneho-presbyterstva-zd-ecav/

Mgr. Zuzana Žilinčíková
vedúca biskupského úradu ZD ECAV

Zdieľať na sociálnych sieťach